Wszyscy wokół trąbią o jesieni, a jej jakoś nie widać... w sumie dobrze, bo ciepło jest nadal... ale z drugiej strony- niedobrze, bo za ciepło jest nadal...
Normalnie by mi to nie przeszkadzało, ale z racji mojego stanu... to ja poproszę już o tą jesień :)
Póki co, moje dwie ogródkowe jabłonki rozszalały się z owocami i mam co robić... na okrągło produkuję kompoty, musy i konfitury z cynamonem, kurkumą i imbirem.
I oczywiście niezawodne, najszybsze i najprostsze na świecie ciasto- szarlotka błyskawiczna. Taka konfitura z cynamonem, kurkumą i imbirem do ciasta potem jak znalazł :)
Przepis na szarlotkę błyskawiczną podawałam już tutaj a na konfiturę był tutaj. Ale dla przypomnienia:
Szarlotka błyskawiczna
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 kostka margaryny
- cynamon
- mąkę, cukier i kaszę razem wymieszać i podzielić na 3 części
- jabłka zetrzeć na tarce i podzielić na 2 części
Na tortownicę wysypać 1 część suchej mieszanki, na nią rozłożyć tarte jabłka i posypać cynamonem, i znów suche, jabłka i cynamon, przykryć 3 częścią suchego. Na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry margarynę, którą posypujemy cukrem waniliowym (dzięki temu powstaje fantastyczna chrupiąca, słodka skorupka)
Całość pieczemy ok. 60 min w temp. 180*C
Ponieważ szarlotka lubi lody, a ja nie miałam, użyłam serka mascarpone i śmietanki, które utarłam razem z niewielką ilością cukru pudru i położyłam na wierzch ciasta.
Jak już wcześniej wspomniałam można użyć gotowej konfitury, wtedy to już będzie turbo błyskawiczne ciasto:D
Konfitura z jabłek z cynamonem, imbirem i kurkumą
Szarlotka błyskawiczna
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 kostka margaryny
- cynamon
- mąkę, cukier i kaszę razem wymieszać i podzielić na 3 części
- jabłka zetrzeć na tarce i podzielić na 2 części
Na tortownicę wysypać 1 część suchej mieszanki, na nią rozłożyć tarte jabłka i posypać cynamonem, i znów suche, jabłka i cynamon, przykryć 3 częścią suchego. Na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry margarynę, którą posypujemy cukrem waniliowym (dzięki temu powstaje fantastyczna chrupiąca, słodka skorupka)
Całość pieczemy ok. 60 min w temp. 180*C
Ponieważ szarlotka lubi lody, a ja nie miałam, użyłam serka mascarpone i śmietanki, które utarłam razem z niewielką ilością cukru pudru i położyłam na wierzch ciasta.
Jak już wcześniej wspomniałam można użyć gotowej konfitury, wtedy to już będzie turbo błyskawiczne ciasto:D
Konfitura z jabłek z cynamonem, imbirem i kurkumą
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1/2 kg cukru (lepiej dać mniej)
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
W garnku/patelni rozgrzać olej, wsypać imbir, cynamon i kurkumę i smażyć kilka sekund.
Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i smażyć z przyprawami ok. 5 minut, cały czas mieszając.
Dolać wody i dusić przez następne 10-15 min.
Wsypać cukier i smażyć całość ok. 15-20 min.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików.
Oczywiście, jeśli ma przetrwać do zimy, dobrze jest zapasteryzować.
Pozdrawiam ciągle jeszcze słonecznie :)
Uwielbiam szarlotki! Mogę je jeść na okrągło. Pysznie Twoja wygląda. Można ją zajadać właśnie w tak miłych promieniach słońca.
OdpowiedzUsuńWspaniałej niedzieli:)
Niezwykle apetyczne są Twoje zdjęcia :) Pyszna wydaje się być ta konfitura z dodatkiem cynamonu, imbiru i kurkumy. Bardzo zaintrygowała mnie ten przepis i na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Wypróbuj koniecznie i przepadniesz od razu :)
Usuń